Dutch Bike Tours - E-mail: info@dutch-biketours.nl - Telefoon +31(0)24-3244712 - Fax +31(0)24-3608454 - WWW.DUTCH-BIKETOURS.NL

Hanzesteden langs de IJssel
5 dagen,  
€ 450

Introductie

Deze route brengt u langs drie wel heel verschillende Nederlandse juwelen: de boslanden en weidevelden van Nationaal Park Veluwezoom, het weidse landschap van de IJsselvallei en de welbekende historische Hanzesteden. 

Op deze route vindt u een unieke mix van natuur en historie. Nationaal Park Veluwezoom kan met recht de parel van Gelderland genoemd worden. Nergens is de natuur zo ongerept en gevarieerd als hier. Maar ook de IJsselvallei is met zijn eindeloze vergezichten een prachtig gebied dat blijft verrassen. De historische Hanzesteden en -dorpen, eens onderdeel van handelsverbond de Hanze, zijn een ware traktatie en vragen om uitgebreid verkend te worden. 

Wie wil kan de vakantie verlengen met een extra dag en thema: het veenlandschap rondom Giethoorn, ook wel bekend als ‘het Venetië van Nederland’. 


Dag tot dag

Dag 1   Aankomst in Arnhem
 

Uw fietsvakantie begint in de Gelderse hoofdstad Arnhem. Met de ingang van het Nationaal Park Hoge Veluwe in haar gemeentegrenzen, wordt Arnhem ook wel ‘poort tot de Veluwe’ genoemd. Maar het is niet alleen haar weelderig groen waar Arnhem bekend om staat. De Gelderse stad werd in 2007 en 2009  uitgeroepen tot de beste binnenstad van Nederland. En dat is te merken: het centrum bruist van gezellige cafés en restaurantjes en is een prima plek om te winkelen. Uniek is ook het Modekwartier waar u uw ogen uitkijkt in de hippe stores en ateliers. Zorg dus dat u op tijd in Arnhem aankomt om de sfeer van deze unieke stad op te snuiven.  

  
Dag 2   Arnhem – Rheden 35 km 
 

Via het prachtige stadspark Sonsbeek verlaat u Arnhem. De tocht voert u langs het Openluchtmuseum waar het verleden tot leven komt. Dit drukbezochte museum geeft een levensecht beeld van het leven in Nederland door de eeuwen heen. Ook een bezoek aan Koninklijke Burgers' Zoo, de Arnhemse dierentuin die jaarlijks honderduizenden bezoekers trekt, is zeker de moeite waard. De route gaat verder door de glooiende heuvels van Nationaal Park Veluwezoom. In dit gebied prijken geurige dennenbossen, prachtige loofbossen en Europa's grootste zandverstuivingen aan de horizon. Spectaculair zijn ook de heidevelden die in de maand augustus purper paars uitslaan. De tocht gaat verder door het verstillende landschap van het overgangsgebied tussen de Veluwse bossen en de weidse oevers van de rivier IJssel.

  
Dag 3   Rheden – Deventer 50 km 
 

Het gevarieerde landschap van vandaag zal u betoveren. De weidse uiterwaarden van de rivier IJssel gaan over in een typisch Hollands akkerlandschap met windmolens aan de horizon. Langs de oever van de IJssel treft u een reeks mooie stadjes: de opmerkelijk goed behouden gebleven Hanzesteden Doesburg (onderdeel van de lange route), Zutphen en Deventer, en het pittoreske stadje Bronkhorst.  De stadjes hebben elk een prachtig historisch centrum. Met de stadsmuren en -poorten die voor een deel nog intact zijn, waant u zich in de middeleeuwen. Uw hotel is prachtig gelegen aan de rivier geeft zicht op Deventer. Spring op de veerboot om het charmante stadscentrum te bezoeken!

  
Dag 4   Deventer – Zwolle 40 km 
 

Vandaag gaat u verder noordwaarts langs de IJssel. Heeft u dat gisteren nog niet gedaan, neemt u dan de tijd om Deventer te verkennen. Deze Hanzestad staat bekend om zijn boek- en kunstwinkels en bijzondere festivals. Een cakeje van Bussink, een lokale delicatesse uit 1595, wilt u zeker niet missen. Ga daarvoor naar de cakewinkel op het prachtige Brinkplein.


De tocht brengt u door de spectaculaire uiterwaarden waar u volop tekenen ziet van modern Nederlands waterbeheer. Na een bezoek aan het kleine Hanzestadje Hattem steekt u de rivier over naar Zwolle. Omringd door vier rivieren, is Zwolle altijd een druk verkeersknooppunt geweest dat vele handelaren en reizigers aantrok. In Zwolle vindt u overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuur en talrijke andere monumenten uit de tijd dat Zwolle lid was van de Hanze. 

  
Dag 5   Vertrekdag of overnachting Giethoorn
 

Na een heerlijk ontbijt in uw hotel vertrekt u huiswaarts, tenzij u heeft gekozen voor een extra dag “Het Venetië van Nederland”.


 


Verlenging "Het Venetië van Nederland" (43/51 km).


U laat de Zwolse hectiek achter u en volgt de rivier Zwartewater. Langs de kronkelende dijkjes van de rivier is het heerlijk fietsen. De mooie vergezichten over de moerassige uiterwaarden staan voor op en top genieten.  


U bereikt het Hanzestadje Hasselt. Neemt u zeker de tijd om dit charmante stadje met zijn zeventig rijksmonumenten te bezoeken. De fraaie panden getuigen van de rijkdom die de Hanze bracht. De route brengt u verder naar het havenplaatsje Zwartsluis: een heus paradijs voor watersportliefhebbers. 


U fietst verder door het wetland van Nationaal Park Weerribben – Wieden. Dit nationaal park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Menigeen noemt dit gebied met recht het meest bijzondere gebied van Nederland. 


De tocht eindigt in Giethoorn, bekend als ‘Het Venetië van Nederland’. Dit knusse plaatsje bestaat vooral uit waterwegen. Een tochtje over de bijzondere waterwegen met een punter of elektrische boot geeft u een mooi zicht op de authentiek Hollandse boerderijtjes. 

Indien u deze extra nacht in Giethoorn wil boeken, geef dit dan bij het opmerkingenveld in het boekingsformulier aan. 


Op dag 6 eindigt bij deze verlenging uw fietsvakantie.

  
Prijzen, data, boeken

Startdatum:
Dagelijks mogelijk vanaf 1 april t/m 25 september

Prijs €  Euro
Per persoon voor een tweepersoonskamer 
4 x overnachtingen met ontbijt
450,00
   
Een toeslag wordt berekend voor :  
4 x éénpersoonskamer 120,00
4 x diner 120,00
4 x huurfiets 48,00
4 x E-Bike 100,00
Fietspech pas (€ 2,75 x 4) 11,00
   
Extra nacht 70,00
Accommodaties

Arnhem - Best Western Hotel Haarhuis ****

Rheden - Sandton Hotel De Roskam ****

Deventer - Sandton IJsselhotel ****

Zwolle - Bilderberg Grand Hotel Wientjes ****

Praktische info

4 Overnachtingen inclusief

4 Sterren hotels

Ontbijt inclusief, Halfpension optioneel bij te boeken

Routeboekjes met toeristische informatie

Mogelijkheid tot het huren van fietsen

7-dagen per week service hotline

Bagage vervoer inclusief

Arnhem CS

Parkeermogelijkheden bij starthotel

GPS tracks beschikbaar

Eventuele veertochten zijn niet inclusief