Dutch Bike Tours - E-mail: info@dutch-biketours.nl - Telefoon +31(0)24-3244712 - Fax +31(0)24-3608454 - WWW.DUTCH-BIKETOURS.NL

Vierlanden Vennbahn Fietsreis
8 dagen,  
€ 630

Introductie

In de zomer van 2013 werd de 125 kilometer lange ‘Vennbahn’, één van de langste en mooiste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen in Europa, officieel geopend.
Voor de Belgische Oostkantons en de aangrenzende gebieden in Nederland, Luxemburg en Duitsland is dit een mijlpaal in de toeristische geschiedenis. Meer dan een eeuw lang was de ‘Vennbahn’ de eerbiedwaardige spoorwegverbinding tussen Aken en Ulflingen, zoals vroeger de naam was van Troisvierges, in het noorden van Luxemburg.
Sinds 2013 toeren op dit voormalige spoortracé toeristen en recreanten op het ‘stalen ros’ door het landschap van Eifel en Ardennen. Het ‘Vennbahn’-fietspad werd tijdens de ‘Fiets- en Wandelbeurs 2014’ in Amsterdam uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar 2014.
Door het ‘Vennbahn’-fietspad (maximale stijging 2%) te koppelen aan het reeds jarenlang bekende fietstraject, ontwikkeld door de Amsterdamse geograaf Paul Benjaminse, tussen de Nederlandse stad Maastricht en Luxemburg, is een unieke en prachtige 8-daagse rondreis ontstaan, door het heuvelachtige landschap van Ardennen en Eifel.

De ‘Benjaminse’ route is 25 jaar geleden ontwikkeld en is sinds die tijd een populaire Noord-Zuid verbinding door Eifel en Ardennen. Fietsers vanuit Nederland op weg naar verre bestemmingen als b.v. Rome en Barcelona kiezen bij voorkeur deze route vanwege de prachtige fietspaden door het Belgische natuurreservaat ‘De Hoge Venen’  en de aansluitende rustige weggetjes naar de mooiste plekken in het ‘Groene Hart van Europa’.  Als een ware ontdekkingsreiziger is Benjaminse er in geslaagd een route te vinden, waarbij de hoogteverschillen zo geleidelijk mogelijk worden overbrugd.

Toch zijn er op sommige dagen enkele langere stijgingen en heeft deze prachtige, natuurrijke fietstocht een over het geheel genomen heuvelachtig karakter.
Geoefende fietsers zullen echter iedere dag optimaal genieten! Voor belangrijke toeristische en historische hoogtepunten tijdens deze fietsreis staan de steden Maastricht en Aken (D) garant.  

Er wordt overnacht in gastvrije drie- en viersterren hotels, die ook het bagage vervoer tussen de overnachtings-plaatsen (laten) verzorgen.

Om optimaal te genieten van deze unieke 8-daagse fietsvakantie gebruikt u bij voorkeur een E-bike of een hybride fiets met minimaal 24 versnellingen.

 Klik hier voor een leuk (Duitstalig) artikel over deze reis.


Dag tot dag

Dag 1   Aankomst Maastricht / 's Gravenvoeren
 

Op eigen gelegenheid naar Maastricht, de oudste stad van Nederland.
Voor u staat hier koffie/thee en Limburgse vlaai klaar als welkom!
Wanneer u vertrek op 25 mei, 15 juni, 22 juni of 7 september vertrekt u vanuit het Belgische 's Gravenvoeren.

  
Dag 2   Maastricht (N) - Eupen(B) 55 km 
 

Na vertrek uit Maastricht toert u al snel in België.
Via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en het voormalige dwergstaatje Moresnet (van 1816-1920) naar Raeren, waar in een burcht  een pottenbakkersmuseum is gevestigd. Genoeglijk ‘peddelend’ wordt daarna Eupen bereikt.

  
Dag 3   Eupen(B) - St. Vith(B) 60 km 
 

Opmerkelijk deze dag: vrijwel de gehele route is ‘verboden terrein’ voor
gemotoriseerd verkeer. Door de schitterende natuur van de ‘Hoge Venen’ gaat het geleidelijk aan naar een hoogte van 660 meter boven N.A.P. Vanaf Kalterherberg gaat de route over het ‘Vennbahn’ fietspad.  Dus lekker ontspannen toeren, o.a. langs het spooremplacement van Sourbrodt, naar Waimes en dan langs de Montenauer hammenrokerij naar Sankt Vith.

  
Dag 4   St. Vith(B) - Clervaux(L) 50 km 
 

Onderweg naar Luxemburg, op het vervolg van het ‘Vennbahn’-fietspad, is een bezoek aan de Burchtruïne ‘Burg-Reuland’ méér dan de moeite waard. Even verder wordt dan de grens met Luxemburg gepasseerd en wordt Troisvierges bereikt. Hier is de keus: met het lokale treintje verder naar Clervaux of via een schitterende route naar dit eindpunt van vandaag, wèl met een paar maal ‘bergop’, maar dus ook een paar verrukkelijke afdalingen!

  
Dag 5   Clervaux(L) - Bütgenbach(B) 65 km 
 

‘En route’ naar het Drielandenpunt ‘Luxemburg-België-Duitsland’, nabij het plaatsje Ouren. Vandaar door het dal van het riviertje de Our, terug in noordelijke richting, langs o.a. Schönberg. Echt een ‘schoonheid’ van een route! Vanuit het Ourdal ‘klimt’ de route dan weer naar een hoogte van 500 meter en is het laatste deel van het traject naar Bütgenbach rijk aan panorama’s.

  
Dag 6   Bütgenbach(B) - Monchau(D) 32 km 
 

Vandaag even rustig aan! Over de stuwdam van het meer van Robertville, wordt dit levendige stadje bereikt. Daana leidt de route weer terug naar de ‘Hoge Venen’ en heeft de route over fietspaden, via Kalterherberg naar het Eifelstadje Monschau, een hoge landschappelijke waarde.

  
Dag 7   Monchau(D) - Kerkrade (trein naar Maastricht(N)) 59 km 
 

Op de slotdag een laatste tocht over het ‘Vennbahn’ fietpad. Een bezoek aan het monumentale stadje Kornelimünster is een ‘must’. Na een lange afdaling bereikt u tenslotte Aken, de stad van Karel de Grote, met een lange geschiedenis en een bekende Dom. Na een bezoek aan deze prachtige stad fiets u verder naar Kerkrade en stapt u op de trein naar Maastricht en glijden de contouren van het Zuid-Limburgse heuvellandschap ter afscheid van een prachtige tocht aan u voorbij. Bent u de reis begonnen in 's Gravenvoeren dan fietst u vanaf het station Maastricht Randwyck nog 15 heerlijke kilometers naar uw eindbestemming.

  
Dag 8   Vertrek
 

Na het ontbijt is het arrangement ten einde en vertrekt u op eigen gelegenheid naar huis.

  
Prijzen, data, boeken

Start:  

Start elke vrijdag van 03 mei t/m 20 september
in de periode van 04 juli t/m 22 augustus tevens start op donderdag

 
   

Seizoen A: 01/05 t/m 30/06 en 01/08 t/m 30/09
Seizoen B: 01/07 t/m 31/07

 
   
Prijs €   Euro
Per persoon voor een tweepersoonskamer 
7 x overnachtingen met ontbijt
625,00
Seizoens Toeslag B 20,00
   
Een toeslag wordt berekend voor :  
7 x éénpersoonskamer  280,00
7 x diner  217,00
huurfiets  105,00
E-bike 160,00
   
Extra nacht alleen in Maastricht of 's Gravenvoeren mogelijk 65,00
   
Startplaats:  
Maastricht of 's Gravenvoeren  

 

Klik hier voor een leuk (Duitstalig) artikel over deze reis.

Accommodaties

Maastricht - NH Hotel****

Eupen - Ambassador Hotel Bosten****

Sint-Vith - Relaxhotel Pip Markgraff***

Clervaux - Hotel Koener***

Bütgenbach - Hotel Bütgenbacher Hof****

Monschau - Michel & Friends hotel****

Praktische info

7 Overnachtingen inclusief

3/4 Sterren hotels

Ontbijt inclusief, Halfpension optioneel bij te boeken

Routeboekjes met toeristische informatie

Mogelijkheid tot het huren van fietsen

7-dagen per week service hotline

Bagage vervoer inclusief

Aachen

Parkeermogelijkheden bij starthotel

GPS tracks beschikbaar

Eventuele veerovertochten zijn niet inclusief