dbt
com
de
it
fr
es
Hanzestad Deventer
Fietsvakantie ZOEKER
Fietsvakantie-
ZOEKER
Fietsdagen
Afstand
Internationale Hanzesteden Route
Internationale Hanzesteden Route
Soort :
Niveau :
Reisduur :
11 dagen
Fietsdagen :
 9
Comfort :
Periode:
mei jun jul aug sep
Code:
11-01
Historie Cultuur Natuur Steden
Prijs vanaf € 1.055
Internationale Hanzesteden Route
Bekijk Foto's

Internationale Hanzesteden Route

Print

Fietsvakantie: Internationale Hanzesteden Route - 11 dagen

‘De Hanzesteden - toen en nu’ is het credo van deze 455 kilometer lange, grensoverschrijdende route. Een fascinerende fietstocht, in het spoor van Duitse en Nederlandse kooplieden, vol historie en moderniteit. Stroomafwaarts langs bekende rivieren van het Duitse Neuss naar het Nederlandse Harderwijk door mooie natuur en afwisselende landschappen. Beleef de pracht en praal van maar liefst zestien historische handelssteden op een rij. Fiets door middeleeuwse straatjes en over oude kades, voorbij resten van stadsmuren en langs hoge pakhuizen, en ontdek dat de tijd er niet heeft stil gestaan.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Neuss (D) / Rondrit Düsseldorf Altstadt
Dag 2: Neuss (D) - Homberg (D)
Dag 3: Homberg (D) - Xanten (D)
Dag 4: Xanten (D) - Emmerich (D)
Dag 5: Emmerich (D) - Nijmegen (NL)
Dag 6: Nijmegen (NL) - Doesburg (NL)
Dag 7: Doesburg (NL) - Deventer (NL)
Dag 8: Deventer (NL) - Zwolle (NL)
Dag 9: Zwolle (NL) - Kampen (NL)
Dag 10: Kampen (NL) - Harderwijk (NL)
Dag 11: Vertrek Harderwijk (NL)

Dag 1:    Aankomst Neuss (D) / Rondrit Düsseldorf Altstadt

Aankomst in Neuss. Het hotel is gelegen op een rustige plek, enkele kilometers buiten het centrum van de stad aan de Rijnoever. De fietstocht van morgen voert u sowieso door het hart van Hanzestad Neuss. Bent u vroeg dan kunt u nog een bezoek brengen aan de Altstadt en Königsallee van Düsseldorf.

Dag 2:    Neuss (D) - Homberg (D)
47 km

U bereikt al snel het centrum van Neuss is een levendig, voormalige Hanzestad aan de Rijn met oude pakhuizen, een flinke binnenhaven en historische bezienswaardigheden. Vooral de imposante Quirinus-Münster, die ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan door paus Benedictus XVI werd onderscheiden met de eretitel "basilica minor", is een bezoek waard. Naast deze fraaie kerk ligt het marktplein met verschillende cafés en restaurantjes.

Dag 3:    Homberg (D) - Xanten (D)
54 km

Het pontje brengt u naar Xanten, met zijn historische binnenstad en luisterrijk ingerichte St. Victor's kathedraal. Bezoek hier in ieder geval ook het grootste, archeologische openluchtmuseum van Duitsland, op de plaats, waar in de Romeinse tijd, de stad Colonia Ulpia Traiana was gelegen.

Dag 4:    Xanten (D) - Emmerich (D)
49 km

U neemt dezelfde pont als gisteren terug naar de oostelijke oever van de Rijn om daar de Hanzesteden Route weer op te pikken. Het wordt een natuur- en waterrijke tocht met onderweg mooie uitzichten. U fietst door het groene beeklandschap rond de kronkelende Bislicher Ley, waar waterbeheer en natuurbouw uitstekend blijken samen te gaan. Nog meer groen biedt het rijke natuurgebied Altrhein Reeser Eyland, dichtbij de poorten van het historische Rees, het oudste stadje aan de benedenloop van de Rijn. Tot op de dag van vandaag zijn zowel het grootste deel van de middeleeuwse stadswallen met stadsmuur, als de ronde toren, de molen- en douanetoren en enkele wachttorens bewaard gebleven. Hier vindt u ook een van de mooiste Duitse Rijnpromenades, een uitstekende plek dus voor een verdiende koffiestop. Bij Rees steekt u Rijn weer over en passeert uitnodigende zwemmeren op weg naar Kalkar & Grieth. Geniet in Kalkar van de middeleeuwse architectuur, de huizen met trapgevels rond het marktplein, het fraaie stadhuis en de oude gerechtslinde. Na Grieth passeert u op weg naar Emmerich de langste hangbrug van Duitsland, de 'Golden Gate van de Nederrijn'. In de oude Hanzestad is het vanavond ontspannen wandelen over de mooie Rijnpromenade.

Dag 5:    Emmerich (D) - Nijmegen (NL)
60 km

Na het verlaten van Emmerich passeert u al snel de Duits-Nederlandse grens en wordt het wat stijgen en dalen op uw rit door het heuvelachtige Montferland. In 's Heerenberg, een levendig, terrasrijk dorp met historische straatjes, vind je een van de grootste middeleeuwse kastelen van Nederland, het Kasteel Huis Bergh. Fiets door het groene Bergherbos om vervolgens na het Duitse plaatsje Elten weer af te dalen naar de Gelderse Poort, de bijzondere plek waar de Rijn de stuwwal heeft doorbroken. Door de waterrijke Ossenwaard en de nieuwe, vogelrijke natuur van Revensweert, bereikt u tenslotte de Waal. Een fietsveerpontje brengt u naar de overkant, naar Millingen aan de Rijn. U gaat verder op pad door de ruige natuur van de Millingerwaard en het fraaie, fotogenieke Ooyse polderland met zijn grazige weiden, dijkjes, strangen en wielen. Maak een stop in de bloemrijke Millinger theetuin of strijk wat later neer op het gezellige terras van Oortjeshekken. In de verte verschijnen weer de contouren van de hoge stuwal, de oudste stad van Nederland komt in zicht, Hanzestad Nijmegen.

Dag 6:    Nijmegen (NL) - Doesburg (NL)
51 km

U verlaat Noviomagum via de ‘snelbinder’, een imposante brug over de Waal, en fietst langs het nieuwe landschapspark Lingezegen. Hier lag 2000 jaar geleden de ‘Limes’, de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk. De informatieborden langs het pad vertellen u daar meer over. Na Elst volgt Driel waar u met een pontje de traag stromende Nederrijn oversteekt. Eenmaal in Arnhem, kunt u aan de Rijnkade, met zicht op de beroemde John Frostbrug, het ‘Airborne at the Bridge’ museum bezoeken, dat handelt over de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog, bezoeken. In het uitgestrekte, groene  Sonsbeekpark, gelegen aan de rand van de stad, is het prima pauzeren. Na Arnhem verruilt u de Nederrijn voor de IJssel, en fietst u over dijkjes met uitzicht op de uiterwaarden. Al snel komt de kerktoren van Doesburg in zicht. Via de sluizen steekt u uw vierde rivier over, de Oude IJssel en eindigt tenslotte in het monumentale stadje Doesburg, met zijn vele winkeltjes, galerieën en musea. Bezoek het Mosterdmuseum of het Glasmuseum Lalique, maar strijk eerst neer bij het ‘Stadsbierhuys de Waag’, Nederlands oudste herberg, in het hart van de stad, en probeer hier de alom bekende mosterdsoep of kies voor het hippe ‘Arsenaal’ met zijn groene, ommuurde terras, gevestigd in een fraai Middeleeuws bouwwerk dat zo’n tweehonderd jaar dienst deed als wapenopslagplaats.

Dag 7:    Doesburg (NL) - Deventer (NL)
53 km

Vandaag volgt u vooral de hoge dijken langs de IJssel en geniet van de ganzen in de uiterwaarden, de zilverreigers in de wei en de zwaluwen boven uw hoofd. Schepen snijden door het snelstromende, glinsterende IJsselwater. Op deze heerlijke dagtocht bereikt u eerst het kleine, fotogenieke Bronkhorst, dat met zijn klinkerstraatjes en boerenwoninkjes een uitstekende koffiestop blijkt te zijn. Weer eenmaal onderweg ziet u al in de verte de contouren van Hanzestad Zutphen. Wandel hier door het historisch centrum en trakteer uzelf op een lunch bijvoorbeeld in het prachtige ‘Oude Bornhof’. U fietst verder voorbij de wat hoger gelegen boerderijen, langs weitjes met grazende koeien, statige boomrijen en dichte heggen. Het wordt wat bosrijker en u passeert enkele landgoederen. Hoog boven het landschap prijkt de toren van 13e-eeuwse Slot Nijenbeek. Liefhebbers van moderne kunst nemen natuurlijk even de pont naar het schitterende museum ‘More’ in Gorssel. Het silhouet van de imposante Lebuïnuskerk geeft aan dat u Hanzestad Deventer nadert. Een pontje voert u naar het historisch stadscentrum; het wordt tijd voor het proeven van de befaamde Deventer koek.

Dag 8:    Deventer (NL) - Zwolle (NL)
53 km

De route voert u verder noordwaarts langs de IJssel. Heeft u dat gisteren nog niet gedaan, neem dan vandaag nog de tijd om het fraaie Deventer te verkennen. Deze Hanzestad is behalve om haar historische centrum met zijn vele boekwinkels en kunstgaleries, ook bekend om de befaamde Deventer koek, een lokale delicatesse uit 1595. Ga om deze zelf te proeven naar de Deventer Koekwinkel (Bussink) op het prachtige Brinkplein. Eenmaal onderweg fietst u door de spectaculaire uiterwaarden van de IJssel, waar u volop tekenen ziet van modern Nederlands waterbeheer. Na een bezoek aan het kleine Hanzestadje Hattem steekt u de rivier over naar Zwolle. Omringd door vier rivieren, is Zwolle altijd een druk verkeersknooppunt geweest dat vele handelaren en reizigers aantrok. U vindt in deze prachtige stad overblijfselen van de middeleeuwse omwalling en talrijke andere monumenten uit de tijd dat Zwolle lid was van de Hanze.

Dag 9:    Zwolle (NL) - Kampen (NL)
36 km

Vanaf de Peperbus bent u op de fiets snel weer terug bij de IJssel.
In natuurgebied de Vreugderijkerwaard ziet u een verscheidenheid aan vogels zoals kieviten, de visdief en de bruine kiekendief. Over de dijk langs de meanderende IJssel fietst u richting Kampen. De groene vergezichten zijn prachtig, hopelijk werkt de wind in uw voordeel. U komt Kampen binnen over de stadsbrug met zijn karakteristieke heftorens. Vanwege de ideale ligging aan de IJssel en de Zuiderzee was Kampen tussen de 13e en 16e eeuw een van de rijkste en machtigste Hanzesteden. Veel van de bloeiende geschiedenis van Kampen is nog steeds te vinden in het centrum van deze stad.

Dag 10:    Kampen (NL) - Harderwijk (NL)
44 km

U fietst van de Hanzestad Kampen met haar historische stadspoorten en stadskerken naar de historische, pittoreske vestingstad Elburg. Daarna fietst u langs de Elspeetse Heide en door het Leuvenumer Bos. Een beetje bergop en dan weer ontspannen naar beneden. Onderweg ziet u misschien herten of wilde zwijnen. De Veluwe is zo mooi! Eindpunt van vandaag is het mooie, gemoedelijke Harderwijk.

Dag 11:    Vertrek Harderwijk (NL)

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie.

Prijzen

Start: zaterdag of zondag van mei tot eind september


Prijs p.p.
2-persoonskamer, ontbijt 1,050.00
1-persoonskamer, ontbijt 1,450.00
Extra service
Extra bagage € 5.00 x 10 50.00
SGR per stuk 5.00
Accommodaties

Hieronder staan de accommodaties die wij standaard boeken voor deze reis. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche of bad en toilet. Mocht één van de hotels zijn volgeboekt, dan proberen wij een vergelijkbaar alternatief te boeken waar mogelijk.

Hotel Crowne Plaza, Neuss
Hotel Crowne Plaza**** (Neuss/Düsseldorf)
Hotel Rheingarten****, Homberg
Hotel Rheingarten**** (Homberg)
Hotel van Bebber**** (Xanten)
Hotel Stadt Emmerich*** (Emmerich)
Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent**** (Nijmegen-Lent)
Stadshotel Doesburg*** (Doesburg)
Postillion Deventer**** (Deventer)
Bilderberg Grand Hotel Wientjes**** (Zwolle)
Boetiekhotel Kampen (Kampen)
Best Western Baars**** (Harderwijk)
Praktische info

10 overnachtingen inclusief

3/4 Sterren hotels

Toeristenbelasting inbegrepen

Ontbijt inclusief

Mogelijkheid tot het huren van fietsen

7-dagen per week service hotline

Bagage vervoer inclusief

Neuss Hbf, Harderwijk

Kosten bewaakt parkeren bij Hotel Crowne Plaza, Neuss: 14€ per dag.

Routekaarten en toeristische informatie zijn voor deze reis alleen beschikbaar met de navigatie-app.
Er zijn geen papieren kaarten/informatie beschikbaar voor deze reis.

Eventuele veerovertochten zijn niet inclusief

Reis info

De dichtstbijzijnde luchthaven is Düsseldorf (DUS)

Neuss en Harderwijk hebben een eigen treinstation.

Als u met de trein terug wilt reizen, kunt u 5 keer per dag vertrekken met slechts 2 x een overstap.Vanuit Harderwijk neemt u de sprinter naar Utrecht Centraal. Vanaf Utrecht Centraal gaat u naar Düsseldorf Hbf, hier stapt u over op de trein naar Neuss Hbf.

Misschien vindt u deze reizen ook leuk:

Dutch Bike Tours gebruikt cookies om de website te beheren, om u gepersonaliseerde inhoud te tonen en om zakelijke doelen te beheren. Hieronder vindt u meer informatie over hoe we cookies gebruiken. U kunt alle cookies accepteren, ze individueel selecteren of ze allemaal afwijzen. Om meer te weten te komen over ons cookiebeleid, kunt u op elk moment de speciale pagina bezoeken

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice